Is er iemand die weet waar het dexia-debacle zal ophouden? Vier miljard voor de bank, een risico van 54 miljard in de rommelbank, een miljard voor de Gemeentelijke Holding, nu weer anderhalf miljard voor Arco, de beleggingspoot van het ACW. De risico’s werden genomen door de kristelijke zuil en de rekening gaat via hun handlangers in de regering naar de belastingbetaler. Des te bitterder klinkt het gehuil van organisaties, die het normaal vinden dat ieder gezin 400 euro moet afdokken voor misgelopen risico’s die zij hebben genomen, en moord en brand schreeuwen als andere politici willen besparen.
Economisten noemen de operatie een schande. Ze hebben gelijk. Het gaat om het verdedigen van de particuliere belangen van het ACW op kosten van de belastingbetaler. De 800.000 coöperanten van Arco zijn wat ze zijn: aandeelhouders van een vennootschap die heeft geïnvesteerd in een commerciële bank. Hun leiders hebben hen wijsgemaakt dat ze spaarders waren, maar dat zijn ze dus niet. Die coöperatieve aandeelhouders zijn ook goed bediend geweest de jongste 15 jaar. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 2.000 euro per aandeelhouder, maar dat heeft men in die periode viervoudig teruggekregen in de vorm van dividenden. Inderdaad, dividenden, nog een indicatie dat het om aandeelhouders gaat. Wel, is het nu zo erg dat men van die viervoudige winst nu 2.000 euro startkapitaal moet laten vallen?
De staatsgarantie – achteraf toegekend, alsof het een verzekering is afgesloten na de ramp – is precies op maat geschreven voor die Arco-vennootschappen. Dat ruikt naar en duidelijke schending van het gelijkheidsbeginsel en het betalen van risico’s van private bedrijven door de belastingsbetaler. Wat vindt Europa van zoiets, wat vinden de hoogste rechtsinstanties van zo’n schandalige bevoordeling?
Bron: Luc Van Der Kelen – Het Laatste Nieuws