Bron: Gazet van Antwerpen – 30/01/18
Meer dan de helft van de anderstalige buitenlanders in Vlaanderen heeft binnen de twee jaar nog geen job. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
45% van de buitenlanders die in Vlaanderen wonen en hier bij hun aankomst geen Nederlands spraken, heeft na twee jaar een job. 70% van deze mensen komt van buiten de Europese Unie.
Minister Muyters gaf die informatie als antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld). “Met een uitstroom van 45% na 24 maanden is het glas halfvol”, zegt Talpe. “Maar het moet nog beter. Dat is in het belang van de anderstaligen zelf én in het belang van onze krappe arbeidsmarkt, waar veel vacatures openstaan.”
Bijna een derde van de anderstalige werkzoekenden in Vlaanderen woont in de provincie Antwerpen. Sinds 2015 hebben meer dan 24.000 anderstaligen zich bij de VDAB in de provincie Antwerpen ingeschreven. 44% van hen had na twee jaar een job.
“Dat is geen dramatisch slecht cijfer”, zegt Philippe Muyters. “We hebben een recordaantal vacatures, waardoor ook mensen met een taalachterstand meer kans maken op een job. We willen het aantal anderstaligen dat een job vindt verder verhogen door ons te concentreren op hun talenten, en niet zozeer op hun beperkingen.”
56% is laaggeschoold
Dat wordt een zware klus, want 56% van de anderstaligen in de provincie Antwerpen heeft geen diploma van het middelbaar onderwijs. “Dat maakt het nu net extra knap dat bijna de helft van de anderstalige nieuwkomers na twee jaar al aan de slag is”, zegt Chris Bryssinckx, algemeen coördinator van de vzw Werkvormm, die mensen met een grote achterstand op de arbeidsmarkt aan een job probeert te helpen.
“Het gaat om mensen die geen kennis hebben van het Nederlands, soms analfabeet zijn, en die tijd nodig hebben om zich aan te passen aan onze cultuur. De grote meerderheid van deze werkzoekenden is zeer gemotiveerd om een job te vinden.”
Maar het is nog de vraag of overdreven hoeraberichten hier op hun plaats zijn. Want het aantal anderstaligen dat een job vindt, daalt naarmate de tijd vordert. Een halfjaar na de inschrijving bij de VDAB, heeft 26% van de anderstaligen in de provincie Antwerpen een job. Na een jaar is dat 34% en na anderhalf jaar 42%.
Maar dan wordt het moeilijk. Na twee jaar heeft 44% van de anderstaligen werk. Dat is niet zo veel meer dan de 42% na anderhalf jaar.
“Je moet dat niet dramatiseren”, zegt Chris Bryssinckx. “De economie trekt nog steeds aan, waardoor het aantal vacatures nog toeneemt. Bovendien is twee jaar werkloosheid voor een anderstalige nieuwkomer niet zo lang. We steken hier in Vlaanderen minstens vijftien jaar opleiding in onze jongeren voor ze op de arbeidsmarkt terechtkomen. Daarmee vergeleken is twee jaar een zeer korte periode.”
“VDAB heeft meer volk nodig”
Hoe wil minister Philippe Muyters de anderstaligen die na twee jaar nog steeds werkloos zijn aan een job helpen? “Door ze stuk voor stuk te screenen”, zegt hij. “Ik heb begin dit jaar aan de VDAB de opdracht gegeven om alle langdurig werklozen op te roepen en persoonlijk te begeleiden in de zoektocht naar een job.”
“Voorts heb ik met ondernemersorganisaties afgesproken dat bedrijven meer IBO’s gaan aanbieden”, legt Muyters uit. “Dat zijn individuele beroepsopleidingen waarbij werkzoekenden stage lopen op de werkvloer. Als ze die stage goed doen, moeten ze na afloop worden aangeworven. De VDAB betaalt de werkloosheidsuitkering tijdens de stage gewoon door. Het bedrijf moet enkel een kleine toeslag voor de werknemer opleggen.”
Maar volgens Ludo Struyven, arbeidsmarktonderzoeker aan de KU Leuven, zijn de plannen van Muyters onvoldoende. “Als de VDAB die mensen nu een voor een gaat oproepen, wil dat zeggen dat ze de langdurig werkzoekenden in de voorbije jaren te veel heeft verwaarloosd”, zegt hij. “De VDAB zet te veel in op algoritmes en te weinig op mensen. Een werkzoekende krijgt via een speciaal computersysteem sms’jes en mails over vacatures die bij hem passen, maar veel anderstalige nieuwkomers hebben net behoefte aan persoonlijke en menselijke begeleiding. Ik vrees dat de VDAB niet genoeg bemiddelaars heeft om die 56% anderstaligen die na twee jaar nog steeds werkloos zijn aan een job te helpen.”
christof willocx