Krant van West-Vlaanderen/Westhoek – 31 mei 2019
Voor zowel Emmily Talpe als Loes Vandromme was zondag 26 mei een hectische dag met gemengde gevoelens. “De dag van de verkiezingen is altijd heel bijzonder”, zegt Emmily Talpe. “De campagne zit erop, je hebt een voldaan en opgelucht gevoel, maar tegelijk wordt de spanning voor de uitslag met de minuut groter. In de late namiddag kwamen we met alle Open VLD-kandidaten samen in Staden om de resultaten van de verkiezingen op te volgen. Die druppelden heel traag binnen, maar het succes van Vlaams Belang was toch meteen de rode draad doorheen alle uitslagen. Voor mijn persoonlijk resultaat moest ik nog geduld hebben tot na 2 uur ‘s nachts. Ik behaalde 15.133 voorkeurstemmen, waar ik zeer tevreden mee ben.”
Voor Loes Vandromme was het nog spannender. Door de tegenvallende resultaten van CD&V moest ze wachten tot alle voorkeurstemmen bekend waren voor ze zeker wist dat ze verkozen werd. “Het was lang wachten op de definitieve resultaten uit Diksmuide en Brugge”, vertelt Loes Vandromme. “Rond 2 uur was ik doodop. We hadden verzamelen geblazen in Roeselare en ik reed terug naar Poperinge. Pas bij thuiskomst zag ik dat de resultaten volledig waren en dat ik dus verkozen was. Ik zat dat moment alleen in de auto, maar blijkbaar waren er nog mensen wakker, want op hetzelfde moment kreeg ik berichtjes om me te feliciteren. De eerste sms die ik kreeg, was trouwens van Jan Durnez.”
Ervaring
Emmily Talpe heeft ondertussen bijna vijf jaar ervaring als parlementslid, maar ook voor Loes Vandromme is het Vlaams Parlement een vertrouwde omgeving. “Ik was parttime parlementair medewerker van Jan Durnez en had de taak om alles wat betreft onderwijs op te volgen”, zegt Loes. “Op die manier werd ik lid van een aantal raden van bestuur van onderwijsinstellingen door de expertise die ik in dat domein opbouwde.”
“Ik was de afgelopen vijf jaar namens onze fractie verantwoordelijk voor de domeinen Werk en Sociale Economie”, aldus Emmily. “In 2017 werd ik ook eerste ondervoorzitter van die commissie. Het belangrijkste dossier voor mij de laatste jaren was de krapte op de arbeidsmarkt, wat ook in West-Vlaanderen sterk speelt. Welke thema’s ik de komende legislatuur opvolg, weet ik nog niet. Ik zal alvast aansturen op domeinen waar ik voor de Westhoek het verschil kan maken.”
Beide dames zeggen dan ook volop de belangen van de Westhoek te zullen verdedigen in Brussel. “In het Vlaams Parlement komen tal van thema’s aan bod die voor Ieper cruciaal zijn: toerisme, mobiliteit, landbouw, onroerend erfgoed…”, zegt de Ieperse burgemeester. “Mijn ervaring in het parlement leerde me hoe belangrijk het is dat er in Brussel vertegenwoordigers zijn die op tafel kloppen als het gaat over de belangen van de streek. Langs de andere kant ben ik als burgemeester ook een aanspreekpunt voor de Ieperlingen. Het is een troef om die dagelijkse realiteit uit je eigen stad te kunnen aankaarten in het parlement.”
Loes Vandromme: “Voor Poperinge denk ik onder meer aan de subsidiëring van de kunstzomer in Watou, de doortrekking van de ring, onderwijsinfrastructuur, De Lovie en aandacht voor mensen met een beperking… Allemaal dingen die belangrijk zijn.”
Kibbelen
Op het debat in Westouter één week voor de verkiezingen bleek dat er verschillen waren tussen beide politica’s. Zo pleit Loes Vandromme resoluut voor het behoud van de provincies als bestuursniveau, terwijl Emmily Talpe eerder opteert voor het afbouwen van het provinciebestuur. “De bevoegdheden hevelen we bij voorkeur over naar de lokale besturen met een sterke samenwerking op regioniveau met uiteraard voldoende centen en deels naar Vlaanderen”, aldus Emmily Talpe.
“We zijn van verschillende partijen. Over punten waarin we verschillen van mening zullen toch eens moeten samenzitten, zodat we de Westhoek met een gemeenschappelijk front kunnen vertegenwoordigen”, zegt Loes Vandromme.
Opvallend in de verkiezingsuitslagen is de grote winst voor Vlaams Belang in de Westhoek. “Uit de reacties op straat en op sociale media had ik ergens wel verwacht dat Vlaams Belang opnieuw meer stemmen zou halen, maar zo’n grote winst had ik niet zien aankomen”, zegt Emmily Talpe. “Ik zit met een heel dubbel goed resultaat in Ieper versus tsunami Vlaams Belang en bezorgd gevoel. De stijging in de Westhoek is ook opvallend, omdat we ons hier toch net wat verder van de grote steden en de bijhorende migratieproblematiek bevinden. Ik vermoed dat het een combinatie is van genoeg hebben van het politieke gekibbel in combinatie met een sluimerende angst bij de burgers, ook in de Westhoek.”
“Veel mensen geven aan dat ik voor hen het lichtpuntje in de verkiezingen ben”, zegt Loes Vandromme. “Het waren verkiezingen waarin voor het eigenbelang opkomen centraal stond, en mensen zien in mij net iemand die verbindt en opkomt voor iedereen. Dat maakt het ook wel dubbel voor mij. Ik denk soms dat mensen niet meer mee zijn. Het is alsof we een koers aan het rijden zijn en met de politiek de kop aan het trekken zijn, terwijl er achteraan het peloton steeds meer mensen de rol moeten lossen. Misschien kijken we niet genoeg of iedereen nog mee is.”
Tom Gheeraert
Bron: Krant van West-Vlaanderen/Westhoek – 31 mei
Oplossingen
“Mensen verwachten van politici oplossingen en daadkracht”, vult Talpe aan. “Daar zijn er wielen afgelopen naar het einde van de legislatuur toe. Ook communicatie is een sleutel, dat betekent duidelijke en klare boodschappen brengen. Belangrijk, willen we de bezorgdheden en angst die leeft onder de mensen wegnemen.”
Er gaan stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken en Vlaams Belang te laten meeregeren, maar voor die optie staan Emmily Talpe en Loes Vandromme zeker niet te springen. “Nooit”, zegt Vandromme stellig. “Ik heb zondag heel vaak gedacht aan mijn grootvader die in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd werd om te gaan werken in Duitsland. Hij heeft me daar altijd veel over aangesproken en gezegd dat we ervoor moeten zorgen dat dat nooit meer gebeurt.”
“Wat betreft het cordon sanitaire is onze partijtop kordaat”, beaamt Emmily Talpe. “De realiteit is natuurlijk dat bijna een op vijf Vlamingen zijn stem gaf aan het Vlaams Belang, dat kunnen we niet naast ons neerleggen. Elke partij dient voor zichzelf uit te maken hoe ze dit aanpakt.”